Other GRINNELL Regions | Contact Us | Login
GRINNELL US / Canada / Mexico

General Questions

1. How do I contact Customer Service or Technical Support in the United States?

Customer Service
Lansdale, PA 19446
Toll Free: (800) 558-5236
Fax: (800) 877-1295
Technical Services
Tel: 401-781-8220
Fax: (401) 781-7317
Email Tech Services

1. Do I need to use your grooving tool to groove pipe ends?

Answer: No special grooving tools are required because at GRINNELL we follow the C606 AWWA standard grooving specification. This standard allows you to use the same grooving tool no matter what the size of the pipe.

2. Is a mechanical joint, a green solution?

Answer: Yes. All GRINNELL products are manufactured with 90% recycled metal which would otherwise have been part of our Nation's solid waste stream. All waste paper, used cardboard, scrap wood and EPDM waste from our plants is recycled. Grooved products also eliminate the fumes and flames associated with welding and therefore present a much lower risk for installers and for clients.

3. What does the 10 year warranty cover?

Answer: Products manufactured by GRINNELL Products, a product line by Johnson Controls International, are warranted solely to the original buyer for 10 years against defects in material and workmanship when paid for and properly installed and maintained under normal use and service.

4. Are your products made in America?

Answer: Most GRINNELL Products are produced domestically. To check on a specific product, contact our Customer Service or Technical Services department.

5. Is certification required to install the GRINNELL couplings?

Answer: GRINNELL couplings are quick and easy to install. No certification is necessary to use them. However, installer should read and follow published installation instructions. Very knowledgeable territory managers are available throu ghout the United States to offer training and provide hands-on service.

6. What is BIM?

Answer: BIM is an acronym for Building Information Modeling. It generates building data prior to the construction of the building allowing you to better manage the project during its life cycle. Usually it uses three-dimensional building modeling software to amplify productivity in building design and construction. GRINNELL experts virtually assemble your system to make sure it fits and to identify interferences before they occur. Because the virtual environment is a practice-run to the actual installation, GRINNELL experts can provide accurate cut-lengths and spot-on installation instructions to help your business move at the speed you need.

Products and Applications

1. Do I need a torque wrench to install the Figure 772 Rigid Coupling?

Answer: No, there is no requirement to use a torque wrench. The GRINNELL Figure 772 Rigid Coupling has a wide enough range that it can be installed with any standard wrench or ratchet, including a torque wrench.

2. Does using a grooved system require you to use more hangers?

Answer: GRINNELL Figure 772 Rigid Couplings do not require more hangers than a welded system. Both Figure 772 couplings and welded joints follow allowable hanger spacing as specified in the ANSI 31.1 and 31.9 standards.

Copyright © 2014 Tyco Fire Products, LP. All Rights Reserved   Toll Free: 800-558-5236 | Tel: +1-401-781-8220 | Privacy Policy | Terms of Sale | Careers Tyco Mechanical Products